Kuusamo XXIV Nature Photo Festival

ESIINTYJÄT

Muutokset ohjelmassa mahdollisia!
Paavo Hamunen

on ammattiluontokuvaaja, luontokuvauksen kouluttaja ja luontokirjojen tekijä. Hänellä on dokumenttikuvien ohella ennakkoluuloton ”luova luontokuvaus” hallinnassa. Jo 25 vuotta Kuusamossa asuneena Oulangan ja Kuusamon luonto on tullut tutuksi.

Hannu Hautala

on Suomen tunnetuin ja palkituin luontokuvaaja, joka muutti Kuusamoon vuonna 1979 ja kuvaa edelleen – filmille. Hän on yli 50 kirjan tekijä, Pro-Finlandia mitalisti ja Oulun yliopiston kunniatohtori. Hannu tunnetaan edelläkävijänä, suunnannäyttäjänä, oppi-isänä, hauskana seuramiehenä sekä ennakkoluulottomana tiedon ja kokemuksen siivittämänä kokeilijana, jota yleisö ei koskaan väsy kuuntelemaan.

Felix Heintzenberg, Ruotsi

on saksalaissyntyinen luontovalokuvaaja, joka on asunut Lundin kaupungissa Ruotsissa vuodesta 1995 ja valokuvannut jo yli 30 vuotta. Hän yhdistelee valokuvausta myös työhönsä biologian opettajana. Hän on julkaissut kuusi kirjaa, joista kaksi on palkittu Ruotsin vuoden luontokirjoina (2014 ja 2015).

Pål Hermansen, Norja

on pohjoismaiden tunnetuimpia valokuvaajia ja hän on työskennellyt valokuvaajana kansainvälisillä markkinoilla jo yli 30 vuoden ajan. Valokuvaajana Pål on ylittänyt ja sekoittanut perinteisen luontokuvauksen, dokumentaarisen ja taidevalokuvauksen rajoja. Hän kokee luonnon tutkimisen valokuvauksen avulla valokuvan korkeimmaksi muodoksi, joka käsittelee olemassa olon kysymyksiä, elämää ja kuolemaa kaikkien elävien olentojen kohdalla. Pål on myös kouluttautunut hammaslääkäriksi ja homeopaatiksi, joka on joskus nähtävissä hänen kuvissaan. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut yhteensä yli 35 kirjaa, ja kerännyt useita palkintoja suurissa kansainvälisissä kilpailuissa, kuten World Press Photo, Wildlife Photographer of the Year ja GDT.

Arto Juvonen

on pitkän linjan lintuharrastaja, joka löysi digivallankumouksen myötä valokuvauksesta uuden tavan toteuttaa intohimoaan lintujen seurantaa kohtaan. Hän kuvaa lintuja lähes yksinomaan kotiseudullaan Itä-Uudenmaan alueella, niin merellä kuin maalla.

Jyrki Kallio-Koski

on valokuvannut 1960-luvun lopulta lähtien. Hän kuvaa luontoa hyvin monipuolisesti, mutta kuvaaminen painottuu Koillismaan ja Lapin alueilla maisemaan, kulttuurimaisemaan sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutukseen. Käsivarren tuntureilla Jyrki on kuvannut yli 40 vuoden aikana porosaamelaisten elämää sekä poronhoidossa ja luonnossa tapahtuvia muutoksia.

Jaana Kotamäki

on palkittu turkulainen ammattivalokuvaaja, kirjoittaja ja luontovalokuvauksen kouluttaja. Hän on kuvannut aktiivisesti luontoa vuodesta 1990 alkaen. Dokumentaarinen kuvaustapa on jäänyt vähemmälle ja tilalle on noussut yhä vahvemmin hieman taiteellisempi lähestymistapa, jossa luovuudelle ei ole rajoja.

Jorma Luhta

on mestarillinen kertoja, pohjoisiin luontoaiheisiin erikoistunut kirjailija ja valokuvaaja, joka asuu Oulun Haukiputaalla. Luhdalle on myönnetty kahdesti Valokuvataiteen valtionpalkinto, hän on saanut myös Oulun läänin taidepalkinnon ja ollut ehdolla Runebergin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kaksi hänen kirjoittamaansa ja kuvaamaansa kirjaa, Metsola ja Tähtiyöt, on valittu vuoden parhaiksi luontokirjoiksi.

Kimmo Ohtonen

on kirjailija, toimittaja ja luontovalokuvaaja. Kimmo on toimittanut useita eri luonto-ohjelmia YLE:n kanaville, Kuten Ulos luontoon ja Katoava Pohjola, ja juontanut Villien jäljillä -sarjaa yhdessä näyttelijä Pirjo Heikkilän kanssa MTV3:lla. Kimmo on julkaissut kaksi luontokirjaa sekä yhden kaunokirjallisen romaanin. Kimmon esikoisteos Karhu Voimaeläin julkaistiin 2016. Kimmon eri projekteja yhdistää luonto, joka on kantava voima hänen kertomissa tarinoissaan, oli välineenä kynä tai kamera. Luontoa kuvatessaan Kimmo pyrkii taltioimaan hetkiä, joissa välittyy tarinan ohella vahvana myös tunne. Pelkkä terävä ja yksityiskohtainen kuva ei riitä.

Lassi Rautiainen

tunnetaan piilokojumatkailun pioneerina, ja hän on tekijänä noin 30 kuvateoksessa. Lassi otti ensimmäiset karhukuvansa Suomussalmella 40 vuotta sitten – ja kuvaa edelleen suurpetoja Kuhmossa, jossa hänen ja poikansa Samin yrityksellä Wildlife Safaris Finlandilla on tukikohta Kuikan kämppä. Lähistöllä on parikymmentä piilokojua. Kuikalla vierailee vuosittain 700–800 henkeä noin 30 maasta. Myös Kuusamossa Lassi on kuvannut kymmeniä vuosia. Oulangalle hän perusti kotkien ruokintapaikan vuonna 1999 – ja kuvaa edelleen lintuja piilokojuista Juhtivaaralla.

Martti Rikkonen

on Lapin Inarissa asuva ammattiluontokuvaaja. Hän on työskennellyt ammattikuvaajana jo vuodesta 1985 alkaen. Hän toimi myös Inarissa Siidassa järjestettävän Camera Borealis -luontokuvatapahtuman taiteellisena johtajana vuodet 1998–2018. Martin elämänmittainen luontoharrastus alkoi varsin tyypillisesti linnuilla, 1960-luvun alussa. Ensimmäinen järjestelmäkameransa hän hankki vuonna 1966 (Nikkormat), omien sanojensa mukaan paljolti Nokian Yhteiskoulun Martes-kerhon vanhempien kuvausharrastajien innoittamana.

Pirkko Siikamäki

on dosentti, luonnonsuojeluekologi ja tietokirjailija, joka luontokuvaajana lähinnä dokumentoi ja tutkii luonnonkirjoa kuvien kautta. Hän on tutkijana sekä luonnonsuojelun ammattilaisena perehtynyt Oulangan luontoon, luonnonvarojen käyttöön sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen laajasti.

Konstantin Shatenev, Venäjä

on useissa venäläisissä ja kansainvälisissä luontokuvakilpailuissa menestynyt kuvaaja. Pietarissa asuva Konstantin vaikuttaa myös paikallisessa luontokuvaajien yhdistyksessä ja kuuluu Venäjän luontokuvaajien yhdistykseen. Yli 30 vuoden ajan nisäkkäät ja linnut ovat olleet hänen mielikuvauskohteitaan.

Mikhail Shatenev, Venäjä

Mikhail on Konstantin Shatenevin poika. Hän on valokuvannut 10-vuotiaasta alkaen ja on jäsen niin Pietarin Wildlife Photography Clubissa kuin venäläisten luonnonvalokuvaajien yhdistyksessä Russian Union of Wildlife Photographers. Hänet on palkittu kansainvälisissä luontokuvauskilpailuissa kuten Oasis ja Golden Turtle.

merkki

@ Kuusamo Nature Photo

kuusamologo  kuusamotalo logo  metsahallitus2018  knplogo   hh logo fi   PPKYOlogo uusi

ruka    suomenluonto     lassirautiainen   Kuusamo opisto    minerva

taike taideneuvosto vaaka

rajala   sasta logoski innSony weblogo 178x50

koillissanomat