Hyppää sisältöön

🕛 14.9. klo 14:30

Valokuvataiteilja Ilkka Halso asuu ja työskentelee Orimattilassa. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi vuonna 1992. Halso käsittelee töissään muun muassa luontoa sekä ihmisen ja luonnon suhdetta.

Viime vuosina Halso on kutsuttu moniin kansainvälisiin näyttelyihin mm. 6th Shanghai Biennale 2006, Toronto Photography Festival 2007, Arctic Hysteria  – P.S.1 MoMa New York 2007, Climate Capsules,– Museum für Kunst und Gewerbe, Hampuri 2010. Fotografia Roma 2010– Macro Future, Sense of Place, BOZAR, Bryssel 2012, DistURBANces / LandEscape, MNHA, Luxemburg 2013. Inventing Nature, Pflanzen in der Kunst, Staatliche Kunsthalle Karlsruhe 2021. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt mm. Helsingissä, Oulussa, Milanossa, Berliinissä, Leipzigissa,  Frankfurtissa, Pariisissa, Poznanissa, St Gallenissa, Tukholmassa ja Malmössa.

Esityksessään Halso puhuu maiseman anatomiasta:

”Maiseman valokuvaaminen on helppoa, mutta lähes mahdotonta. Maisema on liian kokonaisvaltainen elämys vangittavaksi pieneen suorakaiteen muotoiseen kuvan pintaa.

Lähestyn kuvantamisen ongelmaa uudesta näkökulmasta. Teoksissani puran maisemaa konkreettisesti keskittämällä katseen kapeisiin profiilimaisiin maiseman tasoihin. Anatominen termi ”dissektio” kuvaa jonkin asian (kuolleen ruumiin) analysoimista leikkelemällä se osiinsa. Analogia maiseman valokuvaamisen ja anatomisen tutkimuksen välillä saa kiintoisia ajatusyhteyksiä.

Kuvaannollinen skalppeli kädessä suoritan maisemalle halki- ja poikkileikkauksen. Viipaloin ja leikkelen maisemaa valolla näytepaloiksi.

Luennossa esittelen työskentelyäni  vuosien varrelta. Luonnon ja ihmisen suhde on usein työskentelyni kohteena teknologian ja tieteen sävyttämien linssien lävitse tarkasteltuna. Luonnon korjaaminen, museointi ja varastointi saavat käsittelyn valokuvaprojekteissani.”

Tutustu Ilkka Halson kotisivuille